lundi 28 avril 2014

. le pain quotidien .

My friend Léa processed one of my B&W roll.

Back in november(?) I baked some leavened seedy bread, here's the process:




Recipe:
500g plain flour
1tsp salt
2 tbsp dry leaven (yeast)
seeds to your taste ( I put sunflower, linen, pumpkin seeds)
350ml lukewarm water

•In a large bowl combine all elements and knead until you obtain a flexible but non sticky dough.

•Let it rest for about 50 minutes under a humid cloth.

•Chase the air from your dough and put in your baking pan.

•Let it rest under a cloth for at least 1 hour in warm place (on top of a radiator for example or next to the fire place).

•Pre-heat your oven at 220ºC and bake your bread for 45 minutes then lower the heat to 180ºC and bake until you get a nice golden crust and baked inside (if you pick a knife in the bread and it comes back clean it is ready).

•Let it cool for a bit and enjoy a slice with butter...

* Simple pleasures *

Pour les frenchies:

500gr de farine de blé complet AB
1c.à.c de sel
2 c.à.s de levain bio (épeautre ou blé) AB
Des graines (tournesol, lin, courge...)
environ 350ml d'eau tiède

• dans un saladier combiner tous les ingrédients et pétrir à la main jusqu'à obtenir une pâte souple mais pas collante.

•Laisser reposer environ 50 minutes sous un torchon humide.

• chasser l'air de votre pâte et former votre pain (j'ai utilisé un moule à cake) puis laisser gonfler pendant une bonne heure couvert dans un endroit chaud (près du radiateur/poële ou au soleil)

• cuire dans un four pré-chauffé à 220ºC pendant environ 45 minutes, puis baisser la température à 180ºC jusqu'à ce que ça soit cuit (croûte bien dorée et l'intérieur non collant: piquer avec un couteau pour vérifier, s'il ressort propre c''est que c'est bon)

• laisser tiédir et déguster avec une bonne couche de beurre...

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